Author Topic: Need cost of inventory but having problem  (Read 3263 times)

Offline thecaptive

  • Newbie
  • *
  • Posts: 24
    • View Profile
Need cost of inventory but having problem
« on: January 31, 2011, 08:23:22 AM »
Ronald,  Hope things are going well for you.  I have been trying to get an amount of my cost of inventory for my accountant.  When I go to Manage/Reports/Inventory/Value the amounts I get make no sense at all.  It says I have Total Assets - $108,151,952.00 and Total Retail - $94.692.84.

I have gone through the list of items and can not see anything that looks out of the ordinary as far as amounts.  I could believe the Retail amount but the other number I can't explain or figure out.

Also, I am using v.11, what version is the current one now and would it be a good idea to upgrade?

Thanks

Craig

Offline ronaldrwl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1621
    • View Profile
Re: Need cost of inventory but having problem
« Reply #1 on: January 31, 2011, 09:42:22 AM »
The number used for the Total Assets is the Avg Cost field times the Qty field on all the products.  Check those fields.  My guess is one of the Avg Cost is wrong.  The Avg Cost can be set the Cost using the Tools / Set Avg Cost to Cost function.

Offline Lee

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 54
    • View Profile
Re: Need cost of inventory but having problem
« Reply #2 on: January 31, 2011, 10:57:29 AM »
This has happened to me on about a dozen products.  Outrageous values.  A quart of Cobra malt liquor with an average coat of $395?!?
Hyampom General Store
ezPower POS Network Ver13.701 - General Retail - Win7 - Bematech MP-4000TH Printer

Offline thecaptive

  • Newbie
  • *
  • Posts: 24
    • View Profile
Re: Need cost of inventory but having problem
« Reply #3 on: January 31, 2011, 12:04:12 PM »
Thanks I'll give it a check.

Offline thecaptive

  • Newbie
  • *
  • Posts: 24
    • View Profile
Re: Need cost of inventory but having problem
« Reply #4 on: February 01, 2011, 08:25:57 AM »
Checked out the Average cost but there was nothing that would give me a number of $108,000,000.00.  Is there any way to adjust the average cost other than deleting and redoing each product that is off.  Also is there anything else that could cause this type of problem, I really don't want to have to do the math for each item myself, I have about 2000 items.

Offline Lee

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 54
    • View Profile
Re: Need cost of inventory but having problem
« Reply #5 on: February 01, 2011, 09:57:28 AM »
In the product control window you can list up to 2,000 products and set the "average cost" to "cost" on all of them at the same time.
Hyampom General Store
ezPower POS Network Ver13.701 - General Retail - Win7 - Bematech MP-4000TH Printer

Offline ronaldrwl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1621
    • View Profile
Re: Need cost of inventory but having problem
« Reply #6 on: February 01, 2011, 02:09:49 PM »
Use the Tools / Set Avg Cost to Cost in the Product Control window.